OSIM ULJA GREEN PASTURE, POSTOJE I DRUGA ULJA. ŠTO JE S RIBLJIM ULJEM I ULJEM KRILA? (krill – vrsta zooplanktona, sitni račići)
Riblje ulje i ulje krila koji se prodaju kao dodaci prehrani radi omega-3 kiselina su nusproizvodi industrije ribljeg i kril-brašna. Proizvode se u velikim tvornicama uz buku transportnih traka, mlinova, separatora, ekstraktora i sušilica. Dajemo dva opisa proizvodnje ribljeg i jedan proces proizvodnje ulja krila kako bi naši čitatelji sami odlučili žele li konzumirati takve proizvode ili ne. Imajte na umu da su omega -3 masne kiseline veoma krhke i osjetljive na izlaganje toplini ili kisiku.
PROIZVODNJA RIBLJEG ULJA, PRVA METODA:
Većina ribljeg brašna i ulja proizvodi se metodom mokrog prešanja. Osnovni koraci u proizvodnji su; kuhanje radi koagulacije bjelančevina pri čemu se oslobađa vezana voda i ulje, separacija putem prešanja koagulata čime se dobiva čvrsta faza (kolač) koji je po sastavu 69-80% suha tvar bez ulja i tekuća faza (press liquor) koji sadrži vodu i ostatak čvrste tvari (ulje, otopljene raspršene bjelančevine, vitamini i minerali). Glavni dio taloga iz tekućine nakon prešanja odvaja se centrifugom u dekanter i ulje se potom odvaja centrifugom. Tekuća faza se koncentrira evaporatorima a koncentrat se pažljivo miješa s kolačem koji se potom dehidrira dvostupanjskim sušenjem. Osušeni materijal se melje i pohranjuje u vrećama ili u rinfuzi. Ulje se sprema u spremnike... Važan preduvjet za učinkovito odvajanje (ulja) je visoka temperatura, što znači da se tekućina koja istječe iz preše mora ponovno zagrijati na 90-95º C prije ulaska u centrifuge. Ovo vrijedi i za odvajanje taloga kao i za separiranje ulja od vode. .. "Poliranje" ulja odvija se u posebnim separatorima i to je konačan postupak rafinacije u tvornici prije nego se ulje pumpama pohrani u spremnike. Za "poliranje" se koristi vruća voda koja izvlači nečistoće iz ulja i tako osigurava stabilnost tijekom skladištenja... potrebna je odgovarajuća kontrola temperature; temperatura punjenja održava se na oko 95º C ali ne ispod 90º C.
(Proizvodnja ribljeg brašna i ulja, http://www.fao.org/DOCREP/003/X6899E/X6899E00.htm)
PROIZVODNJA RIBLJEG ULJA, DRUGA METODA:
(OVO NISMO IZMISLILI!): “Riblje ulje bez fosfolipida dobiva se miješanjem ribljeg ulja s vodom i nusproizvodom mononatrij glutamatom (MSG) uz miješanje, fermentaciju mješavine uz prisutnost uree, obradom mješavine parom, centrifugiranjem mješavine radi odvajanja vode i fosfolipida iz ribljeg ulja. Daljnji koraci su; neutralizacija separiranog ribljeg ulja pomoću NaOH [kaustična soda], ispiranje i sušenje ribljeg ulja u vakuumu; miješanje dehidriranog ribljeg ulja s izmetom glista u prahu, podvrgavanje mješavine reakciji pri najmanje 30 °C ili više na 0.5-1 sat, izbjeljivanje ribljeg ulja apsorbiranog u izmetu glista uporabom aktivirane gline, filtriranje izbijeljenog ribljeg ulja u filtru, potom deodoriranje izbijeljenog i filtriranog ribljeg ulja u pari pod jakim vakuumom u uređaju za deodoriranje, hlađenje i filtriranje ribljeg ulja i pakiranje u zatvorene posude. Rafinirano riblje ulje ima značajno popravljen status kiselosti i peroksidne vrijednosti” (Metoda proizvodnje rafiniranog ribljeg ulja, http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?wo=2001042403).
PROIZVODNJA ULJA KRILA:
Smrznuti kril s Antarktika se melje te se lipidi i bjelančevine izdvajaju pomoću acetona.
Nakon ekstrakcije, bjelančevine i lipidi krila filtriraju se kroz organski filtar otporan na otapala pod smanjenim tlakom kako bi došlo do fizičkog odvajanja lipida i bjelančevina. Višak se acetona isparava a voda se izdvaja iz ulja. Ulje se tada podvrgava dodatnoj filtraciji i pročišćavanju radi uklanjanja nečistoća i pakira se te skladišti u modificiranoj atmosferi bogatoj dušikom. U upozorenjima se daje specifikacija prozvoda za ulje krila, uključujući specifikaciju masnih kiselina, ukupne fosfolipide, esterificirani astaksantin, zasićene masne kiseline i trans-masnoće (<0.1 posto). Specifikacija uključuje i limite ostataka acetona (<10 miligrama po kilogramu (mg/kg), olova (<0.1 mg/kg), žive (<0.1 mg/kg), arsena (<0.1 mg/kg), kadmija (<0.1 mg/kg), pesticida, i mikrobioloških kontaminanata” (http://www.cfsan.fda.gov/~rdb/opa-g242.html).
Izvor: Časopis Zaklade Weston A. Price – "Wise Traditions", proljeće 2009.
Napomena: ulja Green Pasture ne proizvode se industrijski nego na tradicionalni način, hladnim postupkom fermentacije u velikim bačvama. Ne pakiraju se u gel-kapsule nego u kapsule od biljne celuloze budući da je za pakiranje u gel-kapsule potrebna povišena temperatura. Drugi je način pakiranja - tekućina a treći nešto gušća tekućina – gel.